Структури та трибологічні характеристики триботехнічних матеріалів TiFe–xC, отриманих самопоширюваним високотемпературним синтезом - Онищук, О.О.; Рудь, В.Д. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено трибологічні властивості та структури матеріалів системи TiFe–xC, отриманих самопоширюваним високотемпературним синтезом. Виявлено, що ці триботехнічні матеріали (ТМ) добре працюють в умовах абразивного і сухого тертя за помірних навантажень та кімнатної температури. Структура отриманих матеріалів складається з інтерметалідів Ti₂Fe, TiFe, які є термодинамічно стабільними фазами з великим теплоутворенням. Добавляння бору до системи TiFe–хС суттєво знижує температуру основних критичних точок cполук, розширює діапазон температур синтезу. Встановлено коефіцієнти тертя для пар тертя кулька сталь ШХ15–TiFe–20C і кулька сталь ШХ15–сталь 45, які за однакових умов становлять 0,11 і 0,15, відповідно. Високі міцнісні показники зразків ТМ TiFe–20С; TiFe–30С; 55Ti–20C–30Fe–0,31B дають можливість використовувати ці матеріали для захисту поверхонь стулок сопел реактивних двигунів, що працюють за високих температур і навантажень.