Поширення в металевих матеріалах тріщин високотемпературної повзучості за дії водню - Андрейків, О.Є.; Добровольська, Л.Н.; Яворська, Н.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Запропонована розрахункова модель для визначення впливу водню на докритичний ріст тріщин високотемпературної повзучості в металевих матеріалах. Модель базується на першому законі термодинаміки балансу енергетичних складників та швидкостей їх зміни в металевому тілі, що містить макротріщину і піддане дії довготривалого розтягу, високотемпературного поля і водневовмісного середовища.