Катодні та анодні ділянки, зініційовані напруженнями на межі еліптичного отвору зі середовищем - Стащук, М.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Встановлено взаємозв’язок між полем механічних напружень та зсувом електродного потенціалу на контурі еліптичного наскрізного вирізу, заповненого середовищем, який дає можливість у граничному випадку оцінювати зміщення електродного потенціалу, обумовленого напружено-деформованим станом в околі вершини еліптичної тріщини. Для цього чисельно розв’язано систему рівнянь типу Гельмгольца і встановлено відхилення електричних та електродного потенціалів під дією зовнішніх механічних зусиль від аналогічних за їх відсутності. Оцінено катодні та анодні ділянки, зініційовані полем напружень на межі еліптичного отвору зі середовищем.