Оцінювання кінетики утомного руйнування шляхом автоматизованого аналізу деформаційного рельєфу на поверхні зразків з центральним отвором - Марущак, П.О.; Коноваленко, І.В.; Панін, С.В.; Любутін, П.С.; Данилюк, І.М.; Журавков, М.А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Розвинуто метод оптично-цифрового аналізу дефектів за одночасного вимірювання кількох параметрів діагностування, оцінено дефектність матеріалу в околі концентратора напружень за переміщенням та спотворенням заздалегідь нанесених поверхневих міток. За результатами математичного опису поля переміщень на поверхні металу запропоновано інформативні ознаки кількісного аналізу параметрів пошкодженості.