Напружено-деформований стан півплощини з внутрішніми приповерхневими тріщинами - Кравець, В.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Методом сингулярних інтегральних рівнянь розв’язано пружну та пружно-пластичну (в межах моделі смуг пластичності) задачі теорії пружності та механіки руйнування для півплощини з внутрішніми гладкими та кусково-гладкими тріщинами. Числові розв’язки інтегральних рівнянь отримано методом механічних квадратур. Визначено коефіцієнти інтенсивності напружень у вершинах кусково-гладких приповерхневих тріщин, досліджено їх залежності від геометричних параметрів задачі за внутрішнього тиску на берегах тріщини та розтягу півплощини на нескінченності. У пружно-пластичній задачі досліджено вплив вільного краю півплощини, рівня навантаження та форми тріщини на розкриття в її вершинах, довжини та кути орієнтації прямолінійних смуг пластичності, які виходять з вершин тріщини.