Контакт пружних тіл за наявності газу та незмочувальної рідини у періодичних міжповерхневих просвітах - Козачок, О.П.; Слободян, Б.С.; Мартиняк, Р.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено контакт двох півбезмежних пружних тіл за наявності в міжповерхневих просвітах, зумовлених періодичною системою виїмок на межі одного з тіл, газу та нестисливої рідини, яка не змочує поверхні тіл. Перепад тисків у рідині та газі описує рівняння Лапласа. Задачу зведено до сингулярного інтегрального рівняння (СІР) з ядром Гільберта, яке трансформовано у СІР з ядром Коші відносно висоти міжповерхневих просвітів. З умови обмеженості на кінцях відрізка інтегрування розв’язку цього СІР і з умови збереження кількості рідини отримано та числово розв’язано систему трансцендентних рівнянь для визначення довжин просвітів та ділянок з рідиною. Проаналізовано залежності довжини та форми просвітів, контактної податливості тіл від прикладеного навантаження, об’єму і поверхневого натягу рідини.