Контактна втома сталі 20ХН3А з поверхневою наноструктурою - Кирилів, В.І.; Чайковський, Б.П.; Максимів, О.В.; Шалько, А.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Вивчено контактну втому долотної сталі 20ХН3А після цементації та шліфування з поверхневою нанокристалічною структурою, сформованою механоімпульсної обробкою за різних режимів оброблення. Досліджували в оливі та воді з кварцовим піском за максимальних робочих навантажень на долото. Показано, що поверхнева нанокристалічна структура підвищує контактну довговічність сталі у різних робочих середовищах порівняно зі шліфуванням і залежить від режимів механоімпульсної обробки.