Вплив легувальних компонентів на трибокорозійні властивості карбідо-вольфрамових керметів - Похмурський, В.І.; Василів, Х.Б.; Винар, В.А.; Довгуник, В.М.; Ковальчук, І.В.; Хлопик, О.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Досліджено корозійні і трибокорозійні характеристики карбідо-вольфрамових композитів, легованих графітом, карбідами хрому і ванадію в 3% NaCl. Показано, що додавання графіту в кількості 2...4% до складу композита ВН20 інтенсифікує локальні корозійні процеси, оскільки його включення є додатковими катодними ділянками. Це погіршує трибокорозійну поведінку сплавів, у тому числі легованих карбідами хрому і ванадію, оскільки корозійні процеси в зоні контакту призводять до викришування карбідних включень, які в подальшому відіграють роль абразиву. Виявлено високу зносотривкість пари тертя (ВН20 + 1% VC)–(ВН20 + 1% Cr₃C₂) у 3% NaCl. Після тертя спостерігається зниження густини струму корозії на обох контактуючих поверхнях практично на порядок, що свідчить про формування вторинних структур, які забезпечують захист від корозії.