Оцінювання залишкової довговічності наводненої труби за параметрами акустичних сигналів - Скальський, В.Р.; Рудавський, Д.В.; Клим, Б.П.; Почапський, Є.П.; Ярема, Р.Я.; Бас, В.Р. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Запропоновано методику оцінювання залишкової довговічності наводненого елемента труби із тріщиноподібним дефектом на його внутрішній поверхні. Досліджено кінетику поширення тріщини із врахуванням впливу концентрації водню в стінці трубопроводу. Локацію тріщиноподібного дефекту у стінці труби та його початкові розміри встановлювали методом акустичної емісії. Для визначення концентрації водню у металі трубопроводу запропоновано застосовувати метод магнето-акустичної емісії. Показано, що коливання внутрішнього тиску в нафто- чи газопроводі та наводнювання його стінок залежно від початкових розмірів тріщиноподібного дефекту можуть спровокувати його втомне поширення.