Фазові перетворення в системі Ni–B–Ti–C при синтезі алмазу - Чернієнко, О.І.; Білявина, Н.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2015)
Досліджено фазові перетворення системи Ni-B-Ti, які відбуваються при отриманні сплаву каталізатора синтезу алмазу та системи Ni-B-Ti-C, які супроводжують синтез алмазу. Показано, що тиск активізує взаємодію бору з нікелем і титаном. Це створює умови для отримання сплаву евтектичного складу, температура плавлення якого становить 952 °С при атмосферному тиску, що дає можливість синтезувати алмаз за нижчої температури.