Технологічні засади розробки горизонтального родовища при внутрішньому розміщенні тимчасових траншей - Літвінов, Ю.І. (Геотехнічна механіка, 2016)
Проаналізовано негативний вплив розробки родовищ корисних копалин на природне середовище, передусім на ощадливе використання земельних ресурсів, що відведені під кар’єри. Визначена відсутність необхідних технологій гірничих робіт, які можуть збільшити обсяг повернення земельних ресурсів, що підлягають відновленню. Розроблена технологія відпрацювання рудного пласту, яка спрощує ведення розкривних та відвальних робіт, дозволяє знизити обсяг використання земельних ресурсів та реалізується шляхом продовження виїзної траншеї, поступовим переміщення тимчасових траншей на неробочому борту та засипкою і благоустроїм попередніх траншей у міру посування фронту видобувних та відвальних робіт. Встановлені параметри технологічної схеми розробки родовища, що визначають раціональну відстань між тимчасовими траншеями, виходячи з витрат на видобування руди.