Дослідження впливу показників вібрації на видобуток бурштину з піщаних родовищ - Надутий, В.П.; Маланчук, Є.З.; Корнієнко, В.Я. (Геотехнічна механіка, 2016)
У роботі приведено досвід гідромоніторного руйнування гірського масиву при видобутку бурштину. Зазначено, що гідромеханічний спосіб дозволяє збільшувати вилучення бурштину з піщаного і піщано-глинистого масивів, зменшуючи негативний вплив відкритих гірничих робіт на навколишнє середовище. Інтенсифікація процесу може бути досягнута за рахунок збурення масиву гірської маси вібраційним способом. Це показано у результатах досліджень ряду авторів, у яких відзначено, що швидкість підйому часток бурштину при віброзбудженні нижніх шарів піску значно збільшується. На цей процес створення віброкиплячого піщаного шару впливають такі параметри, як амплітуда і частота коливань, величина збуджуючої сили, геометричні розташування джерел віброзбудження у шарі, тиск води чи повітря при комплексному впливові. Тому в результаті досліджень авторів приведені графічні залежності швидкостей спливання часток бурштину при різних частотах віброзбудження для гідроповітряної піщаної суміші, що містить бурштинові включення. При цьому встановлені і рекомендовані робочі діапазони частоти й амплітуди віброзбуджень суміші для різної її щільності.