Удосконалення джерела живлення для збільшення енергоефективності імпульсного бар'єрного розряду - Блага, О.В.; Божко, І.В.; Зозульов, В.І.; Кобильчак, В.В. (Технічна електродинаміка, 2014)
Досліджено можливість підвищення енергоефективності імпульсного бар'єрного розряду за рахунок введення до джерела живлення магнітного ключа (індуктивності з магнітопроводом, що насичується), який в певний час шунтує розрядну камеру. Показано, що завдяки цьому електрична ємність бар'єру, що входить до складу електродної системи розрядної камери, швидко розряджається, завдяки чому струм наступного розрядного імпульсу не залежить від попереднього, а ємнісна енергія, що була накопичена на бар'єрі, може продуктивно використовуватися. Підвищення енергоефективності імпульсного бар'єрного розряду під час підключення до електричної схеми магнітного ключа показано на прикладі генерації озону таким розрядом. Експериментально доведено, що за одних і тих самих умов за наявності магнітного ключа концентрація генерованого розрядом озону на 12 - 50 % більша, ніж концентрація за його відсутності. Найбільш енергоефективним при генерації озону є включення магнітного ключа приблизно через 100 нс після початку імпульсного бар'єрного розряду.