Психогігієнічні заходи з підвищення професійної надійності судоводіїв на основі психофізіологічної оцінки їх стресостійкості - Незавітіна, Т.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Дана комплексна гігієнічна оцінка умов, характеру та режимів праці та відпочинку провідного в плані забезпечення безпеки мореплавання контингенту плавскладу операторів суден (капітанів, їх помічників і лоцманів). Отримано об’єктивну інформацію про динаміку психофізіологічних функцій у обстеженого контингенту, яка свідчить про залежність змін, що спостерігаються, від професійно зумовленого рівня і сумарного часу впливу стресогенних факторів у рейсі у суднових операторів-судноводіїв (капитанів і штурманів), тоді як у лоцманів має місце короткострокова (вахтова) динаміка в реакціях на стрес і відповідні прояви стомлення. Науково обгрунтовані та впроваджені в практику роботи ряду установ, навчальних заходів та морських компаній методичні підходи до оцінки, прогнозування і кодирекції психофізіологічних функцій, а також конкретні заходи, що сукупно забезпечують стресостікість, оптимізацію процесу професійної адаптації, формування готовності і продовження надійної, безпечної для здоров’я діяльності у судноводіїв