Новітні розробки в галузі гігієни і токсикології полімерних та синтетичних матеріалів транспортного призначення - Шафран, Л.М.; Тимошина, Д.П.; Басалаєва, Л.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Інформаційний пошук за темою і матеріали власних досліджень підтверджують той факт, що практично всі ПМ транспортного призначення містять хімічні сполуки, які систематично виділяються в процесі синтезу, переробки та експлуатації виробів, забруднюючи виробничу і природне середовище, питну воду, продукти харчування і негативно впливають на здоров’я працюючих у виробництві ПМ, при експлуатації транспорту і пасажирів транспортних засобів. На основі комплексних лабораторних хімікоаналітичних і токсикологічних досліджень 241 нових полімерних матеріалів транспортного призначення, 112 полімерів на токсичність продуктів горіння, а також натурних санітарно-хімічних і гігієнічних досліджень на 27 об’єктах автомобільного, залізничного, міського громадського та морського транспорту вивчений склад, кількісні показники міграції для встановлення механізмів комбінованої дії летючих хімічних компонентів полімерів як основи вдосконалення нормативної і критеріально+методичної бази гігієнічної регламентації. Для цілей гігієнічної регламентації розроблено проект методичних вказівок «Токсиколого-гігієнічної оцінка комбінованного дії полімерних матеріалів транспортного призначення в експерименті».