Особливості змін показників добового моніторування електрокардіограми та артеріального тиску у машиністів електропоїздів метрополітену в залежності від участі у виробничому процесі - Думка, І.В.; Квітка, М.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті представлені питання впливу несприятливих виробничих факторів виробничого середовища на організм машиністів електропоїздів метрополітену. Серед несприятливих виробничих факторів основними являється: шум і вібрація, нервово-емоційна напруженість, стреси, вимушена робоча поза, гіподинамія, несприятливий мікроклімат, повна або часткова відсутність природньої освітленості, різка зміна освітленості. Ці фактори найбільш достовірно призводять до зриву механізмів адаптації та появи патологічних відхилень від норми у машиністів електропоїздів. При аналізі результатів добового моніторування електрокардіограми у 28 обстежуваних, зроблено висновок про вегетативний дисбаланс за рахунок переважання тонусу симпатичної нервової системи, що може бути ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Захворюваність машиністів електропоїздів метрополітену потребує подальшого вивчення і вирішення питань щодо покращення умов праці, розроблення заходів профілактики та корекції виявлених патологічних відхилень та захворювань внутрішніх органів.