Особливості розподілу поліморфізмів гена ендотеліальної NO-синтетази у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та метаболічним синдромом - Бондар, В.М.; Чернишова, К.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Представлені результати аналізу розподілу генотипів і алелей поліморфізмів T (-786) C і G894T гена ендотеліальної NO-синтетази (eNOS) у хворих на артеріальну гіпертензію (АГ) в залежності від наявності або відсутності метаболічного синдрому (МС) в популяції південного регіону України. При вивченні поліморфізму T (-786) C гена eNOS не виявлено асоціації з АГ і МС в даній популяції, наявність МС достовірно не вплинула на розподіл частот даного поліморфізму. При вивченні поліморфізму G894T гена eNOS була виявлена асоціація даного поліморфізму з АГ при наявності супутнього МС. Отримані результати можуть бути використані в якості діагностичних та прогностичних маркерів.