Дослідження циркануальних ритмів синтезу мелатоніну в сироватці крові щурів-самців різного віку - Гнатюк, В.В.; Кононенко, Н.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В роботі представлені дослідження рівня мелатоніну в сироватці крові щурівсамців різного віку 3-х, 9-и, 15-и та 20-и міс., що відповідає віку людини 14, 2930, 43-44, 55-56 років відповідно, в різні сезони року. Встановлено, що у щурів всіх вікових груп найменший рівень мелатоніну в сироватці – восени, а найбільший – влітку. При порівнянні показників найбільші відмінності в циркануальних рівнях мелатоніну присутні щурам віком 9 та 20 міс. Найменший рівень мелатоніну в усі сезони зареєстровано у щурів віком 9 міс., що дозволяє прогнозувати високий рівень розвитку захворювань, пов’язаних з дефіцитом мелатоніну у чоловіків віком 29-30 років. А встановлений низький рівень мелатоніну в сіроватці крові восени та весною – прогнозувати сезонні загострення цих хвороб.