Порівняльна характеристика морфофункціонального стану екзокринної частини підшлункової залози у щурів, які протягом вагітності знаходились на гіпер- та гіпокалорійному харчуванні - Ніколаєва, О.В.; Ковальцова, М.В.; Литвиненко, О.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У вагітних щурів встановлено, що незбалансоване харчування з підвищеним (гр. 1) чи зменшеним вмістом нутрієнтів (гр. 2) негативно впливає на морфофункціональний стан екзокринної частини підшлункової залози, при цьому рівень зовнішньосекреторної активності за вмістом у сироватці крові ферментів у щурів обох груп підвищений, тобто має місце порушення функціонального стану ПЗ, яке за сучасними критеріями трактується як гіперпанкреатизм.