Ефекти лозартану в складі комбінованої терапії цукрового діабету 2 типу та артеріальної гіпертензії в залежності від варіанту інсерційно-делеційного поліморфізму гену ангіотензин-перетворюючого фермента - Понятовська, Т.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті наведено дані оригінального дослідження, що оцінювало ефекти лозартану у пацієнтів із артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу в залежності від алельного варіанта гену АСЕ. Було показано залежність антигіпертензивного та нефропротективнрого ефектів еналаприлу від варіанту інсерційно-делеційного поліморфізму АСЕ. Також результати дослідження свідчать про різний вплив алельного варіанту АСЕ на показники ліпідного обміну у гіпертензивних пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу та ускладнення у вигляді гіпертригліцеридемії у пацієнтів із DD-генотипом.