Порівняльна оцінка кардіогемодинамічних характеристик у хворих на ішемічну хворобу серця та коронарний синдром X - Себов, Д.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проаналізовано дані 136 пацієнтів, хворих на різні форми стабільної ІХС, зокрема з початковим атеросклерозом за даними коронарної ангіографії, коронарним синдромом Х (КСХ) з наявністю чи відсутністю вираженої звитості коронарних артерій (ВЗКА), вивчено структурно-геометричні та функціональні показники за даними ехокардіоскопії та добового холтерівського ЕКГ-моніторування. Виявлено значущі відмінності від атеросклеротичної форми ІХС за кількістю виявлених порушень ритму та провідності, варіабельності серцевого ритму саме у пацієнтів, хворих на ІХС з КСХ при феномені ВЗКА (р<0,05), що дозволяє вважати присутній феномен ВЗКА додатковим фактором ризику розвитку порушень серцевого ритму та провідності.