Особливості місцевого імунітету у жінок із спайковим процесом, асоційованим з ендометріозом - Волянська, А.Г.; Степановічус, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті наведені результати спостереження 235 хворих із спайковим процесом, асоційованим із зовнішним генітальним ендометріозом. При імуногістохімічному дослідженні було виявлено зниження активності зрілих дендритних клітин (до 5,2 ± 0,5 кл./мм² СD23 у функціональному шарі та до 6,0 ± 0,5 кл./мм² у базальному шарі) і підвищення активності незрілих дендритних клітин у базальному шарі (CD1a до 34,2 ± 1,2 кл./мм²). Відмінності між зразками по названих показниках були достовірними (p < 0,05). Функціональна супресія місцевого імунітету може бути фактором, який знижує репродуктивну функцію у хворих із спайковим процесом, асоційованим з ендометріозом. Своєчасна верифікація додаткових факторів неплідності при комплексному обстеженні та адекватне лікування дозволить удосконалити тактику ведення неплідних пацієнток з спайковим процесом органів малого тазу і в тому числі, з внутрішньоматковими синехіями.