Біологічні ефекти інертних газів та перспективи їх використання при низькотемпературному зберіганні гемокомпонентів (огляд експериментальних досліджень) - Малигон, О.І.; Яворський, В.В.; Богданчикова, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Використання інертних газів в сучасній анестезіології, регенеративній медицині і біотехнології полягає у їх захисних ефектах на мембрани клітин, обумовлених легкістю проникнення газів через біологічні бар’єри, їх розчинністю у білках і ліпідах, здатністю до утворення клатратів з молекулами води. В даному огляді проаналізовано ряд експериментальних досліджень механізмів дії інертних газів, таких як аргон (Ar) і ксенон (Xe) на клітини крові invitro. Теоретично обґрунтовано можливість застосування інертних газів при консервуванні і довготривалому зберіганні компонентів крові в умовах діяльності закладів служби крові (ЗСК).