Автоматизоване оцінювання пошкодженості поверхні магістрального газопроводу корозійними пітингами - Коноваленко, І.В.; Марущак, П.О.; Біщак, Р.Т. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Ідентифіковано та кількісно проаналізовано пошкодження поверхні локальної ділянки магістрального газопроводу “Київ–Захід України-1” корозійними пітингами за результатами оброблення цифрових зображень. Форму дефектів оцінено за даними цифрового діагностування та обґрунтовано їх морфологічні ознаки. Встановлено, що окремим етапам пітингової корозії відповідають певні інтегральні параметри зображення. Обробкою даних про геометричні параметри пітингоутворення виявлено основні закономірності коалесценції окремих дефектів та їх формозміни.