До питання евакуації природного газу з дефектних ділянок магістральних газопроводів - Мацук, З.М.; Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В. (Геотехнічна механіка, 2016)
Основу ефективності капітальних і планових ремонтів магістральних газопроводів складає скорочення витрат. Істотною складовою витрат є газ, який стравлюється з газопроводів, які виводяться у ремонт, в атмосферу, а також витрати на сплату за вплив стравлювання газу на навколишнє середовище. З метою зниження втрат під час планових ремонтів і обслуговування магістральних газопроводів пропонується технологія відкачування природного газу з ділянок магістральних газопроводів, виведених з роботи на період ремонту з використанням мобільних газоперекачуючих агрегатів, призначених для евакуації природного газу, який залишається у ділянці газопроводу, який виводиться з експлуатації, шляхом перекачування його в газопровід, що проходить паралельно, або за відключаючий запорний кран по ходу (проти ходу) газу. Охарактеризовано патенти на корисну модель, отримані з метою рішення цієї задачі. Потенціал економії природного газу під час використання запропонованих технологій на об ́єктах нафтогазової промисловості, може досягти 100 млн. м³ на рік і більше.