Квазіаналогове моделювання процесів поширення звуку на території міста - Сафонов, В.В.; Абракитов, В.Э. (Геотехнічна механіка, 2016)
Запропоновано нову конструкцію пристрою моделювання акустичних процесів на території сучасного міста. Вживання світла не у видимому, а в інфрачервоному діапазоні має достатньо великі переваги в плані розширення діапазону можливих масштабів лінійних розмірів під час моделювання. Специфікація складових частин пристрою: змінна модель міської території; моделі різноманітних джерел звуку; засіб реєстрації розподілу енергії, яка моделюється (електронно-оптичний перетворювач). Оскільки звук і інфрачервоне випромінювання підкоряються однаковим для всіх типів хвиль закономірностям розповсюдження, енергія інфрачервоного випромінювання розповсюджується по поверхні моделі ідентично. Одержана в ході модельних експериментів інформація вноситься в комп'ютер і будуються карти шуму, які описують розподіл акустичного забруднення по території міста. Створений пристрій квазіаналогового моделювання процесів розповсюдження звуку, який реалізує встановлену аналогію між розповсюдженням звуку і електромагнітних хвиль. Забезпечена можливість картографування шумового режиму із застосуванням сучасних технологій шляхом побудови карт шуму за наслідками квазіаналогового моделювання. Застосування рішень, які пропонуються, є особливо важливим у житлових районах, які розташовані поблизу промислових і транспортних об'єктів, зокрема, вугільних підприємств і автомагістралей.