Локальне проковзування тіл, зумовлене неоднорідним коефіцієнтом тертя - Маланчук, Н.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено контактну взаємодію двох пружних ізотропних тіл за умов плоскої деформації з урахуванням проковзування, зумовленого локальною неоднорідністю коефіцієнта тертя, за послідовного навантаження нормальними та зсувними зусиллями. Використовуючи метод комплексних потенціалів, відповідну контактну задачу звели до сингулярного інтегрального рівняння на відносний зсув меж тіл на ділянці проковзування, розв’язок якого знайшли в аналітичній формі. Проаналізовано вплив зовнішнього навантаження на відносний зсув меж тіл на цій ділянці, її довжину та контактні напруження.