Вплив переохолодження на вміст проміжних продуктів ПОЛ та активність СОД у личинок великого борошняного хрущака Tenebrio molitor - Гулевський, О.К.; Грищенкова, О.О.; Реліна, Л.І.; Карєва, Л.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Досліджено вплив переохолодження на вміст проміжних продуктів перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) та активність супероксиддисмутази (СОД) у личинок великого борошняного хрущака Tenebrio molitor. Показано, що холодостійкі та холодочутливі стадії онтогенезу відрізняються за показниками інтенсивності ПОЛ та активністю СОД. Попередня холодова аклімація при помірно низьких температурах впливає на накопичення дієнових кон’югатів і кетодієнів та на ферментативну активність. Отримані результати свідчать про те, що холодостійкі личинки 8-10 віків здатні підтримувати постійний рівень окислювальних і відновлювальних процесів після переохолодження на відміну від чутливих до низьких температур личинок 3-5 віків. При цьому вірогідно, що під час холодової аклімації “вмикається” метаболічна програма захисту, яка запобігає порушенням прооксидантно-антиоксидантної рівноваги та розвиненню окислювального стресу, що може відігравати значну роль в біохімічних механізмах холодостійкості комах.