Забезпечення нульових радіальних напружень у неоднорідному довгому порожнистому циліндрі стаціонарним температурним полем - Калиняк, Б.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Запропоновано метод визначення стаціонарного температурного поля, яке забезпечує нульові радіальні напруження по товщині довгого порожнистого неоднорідного вздовж радіуса циліндра, а отже, і відсутність колових напружень за нульових масових сил та осьового навантаження. Розв’язування відповідної некласичної незв’язаної стаціонарної задачі термопружності зведено до розв’язування інтегрального рівняння Фредгольма другого роду відносно температури. Отримано точні аналітичні вирази для температурного поля та інтенсивності теплових джерел. Записано зв’язки між коефіцієнтами лінійного теплового розширення і теплопровідності матеріалу, які за заданих теплових навантажень на поверхнях забезпечують відсутність колових та радіальних напружень у циліндрі. Розраховано температурні поля та інтенсивності джерел тепла для реально існуючого матеріалу.