Визначення розміру втомної зони передруйнування методом фазозсувної інтерферометрії - Осташ, О.П.; Муравський, Л.І.; Вороняк, Т.І.; Кметь, А.Б.; Андрейко, І.М.; Віра, В.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Розглянуто спосіб визначення розміру втомної зони передруйнування (нового структурно-механічного параметра d* конструкційних матеріалів) методом фазозсувної інтерферометрії, який базується на результатах порівняльного аналізу профілю поверхні металевих зразків в околі конструктивного концентратора напружень до та після певної кількості циклів навантаження. Для отримання інтерферограм у лазерному світлі використано інтерферометр Тваймана–Гріна. За ними одержано 3D-розподіл пластичних деформацій в околі вершини концентратора, за яким встановлено d* = 256…268 µm для маловуглецевої сталі 08кп за асиметрії циклу навантаження R = 0,1, що добре узгоджується зі значеннями цього параметра, встановленими іншими методами.