Розрахунок деформованого стану стільникових труб у неоднорідному ґрунті - Стащук, М.Г.; Дорош, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
За допомогою рядів Фур’є запропоновано спосіб оцінки деформованого стану стільникової підземної труби з урахуванням змінності коефіцієнта реакції оточувального ґрунту. В результаті у рекурентній формі записані коефіцієнти рядів Фур’є для усереднених компонент вектора переміщень стільникової конструкції. На цій основі розраховано радіальне переміщення полімерної труби уздовж її обода.