Вплив оксинітрування на зносотривкість титанового сплаву ВТ14 - Погрелюк, І.Н.; Ткачук, О.В.; Самборський, А.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено зносотривкість титанового сплаву ВТ14 після оксинітрування, реалізованого модифікуванням нестехіометричного нітриду титану киснем. Показано, що оксидний складник в оксинітридному покриві поліпшує зносотривкість сплаву у парі тертя з бронзою БрАЖ9-4л. Встановлено, що інтенсивність зношування трибопари титановий сплав ВТ14 із оксинітридним покривом–сталь У8 на один порядок нижча, ніж трибопари титановий сплав ВТ14 із оксинітридним покривом – бронза БрАЖ9-4л. Виявлено, що триботехнічна поведінка першої трибопари після заміни мастила АМГ-10 на И-40А поліпшується.