Зносотривкість евтектичних покривів системи Fe–Mn–C–B, легованих Si, Ni і Cr - Пашечко, М.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Проаналізовано зносотривкість, будову і склад евтектичних покривів системи Fe–Mn–C–B, легованих Si, Ni та Cr, одержаних на сталі 45 методом електродугового і плазмового наплавлення із використанням евтектичних порошкових дротів. Під час зношування евтектичних покривів відбуваються інтенсивні дифузійні процеси, які призводять до сегрегації і, відповідно, зростання на поверхні тертя вмісту С, В та Si. Бор і кремній утворюють на фактичних плямах контакту нестехіометричні оксиди. Вуглець перебуває у вільному стані. Внаслідок цього зменшується коефіцієнт тертя, а отже, підвищується зносотривкість евтектичних стoпів.