Квантово-хімічний розрахунок енергії адгезії контактуючих різнорідних металів у середовищі - Корній, С.А.; Копилець, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Побудовано модель контактної взаємодії різнорідних металів Al–Fe, Al–Cr, Cu–Al і Cu–Fe за наявності частинок корозивного середовища із використанням квантово-хімічного методу функціоналу густини з обмінно-кореляційним функціоналом GGA і базисним набором LANL2DZ у кластерному наближенні. Розраховано енергію адгезії кластерів різнорідних металів та оцінено її залежність від складу середовища. Виявлено, що енергія адгезії різнорідних металів визначається сумарним внеском поверхневих енергій обох контактуючих металів і має “квазіхімічний характер”, тобто її значення є проміжне між хемосорбційною енергією та енергією сил фізичної природи. Встановлено суттєву зміну розподілу поверхневих зарядів та спінових електронних густин контактуючих металів під час їх взаємодії з молекулами води, іонами хлору та молекулами гліцерину.