Кінетичні особливості азотування (α+β)-титанових сплавів - Матичак, Я.С.; Погрелю, І.М.; Федірко, В.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Аналітично та експериментально виявлено кінетичні особливості азотування (α+β)титанових сплавів, зумовлені їх фазово-структурним станом і поверхневими явищами. Оцінено вплив температурно-часових параметрів обробки на глибину азотованого шару. Встановлено, що зі збільшенням вмісту β-фази в сплавах насиченість поверхневої зони азотом зменшується. Це зумовлено меншою його розчинністю в β-фазі, ніж у α-фазі, інтенсивнішою дифузією в глибину зразка та формуванням глибшої зміцненої зони.