Електроосадження хромових покривів зі сульфатно-карбамідних електролітів на основі сполук Cr(III) - Гордієнко, В.О.; Проценко, В.С.; Квон, С.Ч.; Лі, Ч.Й.; Данилов, Ф.Й. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Запропоновано електроліт на основі сульфату хрому (1 mol/l Cr(III)), що містить одночасно мурашину кислоту та карбамід (сечовину) і дає можливість осаджувати Cr-покриви завтовшки кілька десятків мікрометрів. Показано, що вихід за струмом, а також швидкість осадження зростають з підвищенням густини струму, pH і зниженням температури. Підібрано оптимальні умови електролізу, за яких вдається отримувати високоякісні блискучі хромові осади, при цьому швидкість осадження металу 0,5÷1,5 µm/min. Встановлено, що найоптимальніша концентрація і мурашиної кислоти, і карбаміду 0,5 mol/l. Показана необхідність використання певних поверхнево-активних речовин для запобігання утворення пітингу на поверхні осаду. Виявлено, що мікротвердість Cr-осадів сягає найвищих значень (950...980 kg/mm²) за густини струму 30...35 А⋅dm⁻² і знижується зі зростанням температури і pH. Електроліз виконували, застосовуючи титан-діоксидноманганові аноди, тому немає потреби розподіляти катодний та анодний простори.