Удосконалення перевірки захисних властивостей фільтрувальних респіраторів за пиловим аерозолем - Наумов, М.М.; Столбченко, О.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
Фракції пилу мають високу швидкість осідання в повітрі, і в значній кількості присутні лише безпосередньо біля джерел пилоутворення. Тому дисперсний склад промислового пилу, тобто розмір частинок можна вважати таким, що змінюються в діапазоні від 2 до 60 мкм. Саме цей діапазон слід брати до уваги при випробуваннях засобів індивідуального захисту органів дихання робітників, призначених, зокрема, для гірничорудних підприємств і вугільних шахт. Було розроблено спеціальний стенд для випробовувань засобів пилозахисту, який з одного боку враховує особливості рудникової атмосфери, а з іншого відповідає вимогам європейських стандартів. Досліджено декілька режимів роботи стенду з метою визначення максимально близького розподілу пилових частинок у випробувальній камері до їх розподілу в очисних і підготовчих вибоях. Встановлена маса пило утворюючого матеріалу в генераторі пилу та витрата повітря для забезпечення стабільних показників на протязі всього часу випробувань.