Кріоконсервовані мультипотентні мезенхімальні стромальні клітини у відновленні фертильності тварин із хронічним запаленням яєчників - Волкова, Н.О.; Юхта, М.С.; Степанюк, Л.В.; Чернишенко, Л.Г. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2016)
У роботі досліджено вплив кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин кісткового мозку за умов внутрішньовенного введення окремо та у комбінації з «Тималіном» (комплекс імунорегуляторних пептидів із тимуса великої рогатої худоби) на фертильність мишей із хронічним запаленням яєчників. За контроль брали тварин, яким вводили фізіологічний розчин. Встановлено, що внутрішньовенне введення кріоконсервованих мультипотентних мезенхімальних стромальних клітин окремо та у комбінації з «Тималіном» мишам із хронічним запаленням яєчників на 21-шу добу сприяло збільшенню відносної кількості запліднених яйцеклітин під час суперовуляції (на 38 та 33% відповідно), частоти настання вагітності у природному естральному циклі (на 20 та 23% відповідно) та середньої величини послідів (на 98 та 83% відповідно) порівняно з показниками контрольних тварин. Застосування «Тималіну» окремо значуще не впливало на показники. Різниця маси тіла мишенят у дослідній та контрольній групах відмічалася лише на раніх строках спостереження, а на 15-ту добу вона нівелювалася.