Вплив високо дисперсного пилу залізорудних кар’єрів на стан електричних машин тягового електроприводу самоскидів - Сістук, В.О.; Богачевський, А.О. (Геотехнічна механіка, 2014)
В роботі розглянуто питання потрапляння і подальшого накопичення залізорудного пилу Криворізьких кар’єрів у внутрішні порожнини корпусів тягових електричних машин кар’єрних самоскидів БелАЗ- 75131. В статті показано, що такий процес відбувається, перед усім, внаслідок значної магнітної та електричної провідності даного типу пилу, а також його високої дисперсності й гігроскопічності. Проаналізовано вплив залізорудного пилу на стан тягового генератора і електродвигуна кар’єрного самоскида, який полягає у збільшенні інтенсивності зносу окремих елементів тягових електричних машин. Для вирішення розглянутого питання існує необхідність розробки заходів та засобів щодо вдосконалення системи вентиляції та охолодження тягового електропривода кар’єрних самоскидів.