Видобуток вугільного метану техногенних колекторів на прикладі шахти ім. В. М. Бажанова - Безручко, К.А.; Тихонов, О.А.; Кузнецова, Л.Д. (Геотехнічна механіка, 2014)
Розробка способів видобування метану вугільних родовищ Донбасу відбувається в трьох напрямках: видобуток вільного метану на площах не зайнятих вуглевидобувними роботами за сприятливих геологічних умов; супутнє добування шахтного метану; добування метану з техногенних колекторів відпрацьованих полів діючих або закритих шахт. Метою роботи є обґрунтування перспектив видобутку метану вугільних родовищ України, зокрема з техногенних колекторів свердловинами пробуреними з гірничих виробок. Роботи з видобутку метану техногенних колекторів підземними свердловинами виконувалися на тимчасово непрацюючій шахті імені В.М. Бажанова ДП «Макіївугілля» на ділянці 8-ї східної лави ухильного поля по пласту m3 і ділянці західної розвантажувальної лави ухильного поля. В роботі надане обґрунтування можливості успішного добування метану техногенних колекторів відпрацьованих полів вугільних шахт підземними свердловинами з показниками, що дозволяють його використання в господарських цілях.