Служба медицини катастроф та її невирішені питання - Люлько, О.М.; Бондарчук, Г.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті на прикладі розгляду умовної надзвичайної ситуації місцевого рівня (викид хімічного агенту, транспортна аварія) розглянута діяльність обласної служби медицини катастроф. Ключовим моментом, який потребує чітких та розумних пояснень, є питання визначення необхідності конкретних випадків, ситуацій, коли є необхідність у наданні екстреної медичної допомоги постраждалим спеціалістами першого контакту у вогнищі дії надзвичайної ситуації. Виникають питання щодо особливості фізичної та спеціальної підготовки фахівців служби медицини катастроф, забезпечення їх відповідним спорядженням, наданням системи заохочень та компенсацій.