Досвід еколого-гігієнічного моніторингу довкілля - Головкова, Т.А.; Антонова, О.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті представлені результати аналізу обсягів промислових атмосферних викидів і скидів у вододжерела важких металів та визначення зв’язку з фактичними концентраціями цих сполук у повітрі і питній воді в умовах промислового міста Дніпропетровська. Дані свідчать, що транспортні, промислові атмосферні викиди і стічні води підприємств є потужними джерелами хімічного забруднення довкілля. Це збільшує ризик негативного впливу ксенобіотиків на здоров’я населення та екосистему і викликає необхідність посилення контролю органів державного природоохоронного та санітарного нагляду.