Імунологічний статус у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень - Лотоцька, С.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті наведено результати дослідження імунологічного статусу у хворих на ХОЗЛ. Метою дослідження було вивчення функціонального стану неспецифічної резистентності організму та гуморальної ланки імунної системи (ЦІК, Іg Е та лізоцим) в сироватці крові у хворих на ХОЗЛ в залежності від важкості захворювання та віку пацієнтів. Отримані результати показали, що при прогресуванні захворювання мало місце зростання рівня ЦІК та Ig E й зниження вмісту лізоциму в сироватці крові. Зі збільшенням віку концентрації ЦІК й Ig E мають тенденцію до зростання, а лізоциму до спадання. Тривалий рецидивний перебіг хвороби супроводжується виснаженням захисних механізмів та порушенням імунного гомеостазу в похилому та старечому віці.