Молекулярний фенотип пухлинних клітин як потенційний маркер ризику розвитку рецидивів у хворих на серозний рак яєчника - Рябцева, О.Д.; Гардашнікова, Г.Т.; Антіпова, С.В.; Лук’янова, Н.Ю.; Надірашвілі, М.А.; Поліщук, Л.З. (Онкологія, 2014)
Мета дослідження — проаналізувати частоту експресії маркерів Ki-67 і CD44s у первинній пухлині хворих на серозний РЯ, у яких розвинулися рецидиви після циторедуктивної операції та ад’ювантної поліхіміотерапії. Об’єкт і методи: у дослідження включено 58 хворих на РЯ І–ІІІ стадії з первинними рецидивами після лікування. Методи дослідження: клінічні, морфологічний, імуногістохімічний, статистичний. Результати: рецидиви у хворих на серозний РЯ І–ІІІ стадії найбільш часто (62,0%) асоційовані з експресією СD44s у клітинах первинної пухлини (фенотипи CD44s⁺Ki-67⁺ і CD44s⁺Ki-67⁻). Частота пухлин із вказаними фенотипами підвищується з розповсюдженням первинного пухлинного процесу та у хворих із високим ступенем морфологічної злоякісності (коефіцієнти взаємної спряженості Чупрова свідчать про помірний зв’язок). Висновок: фенотипи CD44s⁺Ki-67⁺ і CD44s⁺Ki-67⁻ пухлинних клітин у первинному осередку РЯ можуть бути використані як потенційні маркери розвитку рецидивів.