Моноклональні антитіла серії ІРО: до 30-річчя першої публікації - Сидоренко, С.П.; Шлапацька, Л.М.; Бердова, Г.Г. (Онкологія, 2014)
Моноклональні антитіла (МКАТ) до антигенів диференціювання В-лімфоцитів людини вперше в Україні отримано 1983 р. в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України (серія ІРО). Деякі з цих МКАТ були включені в дослідження міжнародних робочих нарад з вивчення антигенів диференціювання лейкоцитів людини (Human Leucocyte Differentiation Antigens (HLDA) Workshops) та отримали номенклатуру СD37 (МКАТ ІРО-24), СD95 (МКАТ ІРО-4), СD150 (МКАТ ІРО-3). Вони були референтними антитілами на 5th HLDA Workshop (Boston, 1993), 6th HLDA Workshop (Kobe, 1996), 7th HLDA Workshop (Harrogate, 2000) та 9th HCDM (Human Cell Differentiation Molecules) Workshop (Barcelona, 2010). МКАТ, які виготовляють у нашому інституті, скомплектовані в набори для диференційної діагностики пухлин різного гістогенезу, лейкозів і лімфом, оцінки імунологічного статусу людини і широко використовуються в наукових та клінічних лабораторіях різних країн світу.