Вдосконалення нормативно-правових актів з охорони праці у нафтогазовій промисловості - Мацук, З.М.; Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В. (Геотехнічна механіка, 2016)
Питання охорони праці у нафтогазовій промисловості регламентуються великою кількістю нормативно-правових документів. Багато з них застаріли і потребують переогляду, деякі, конче потрібні, відсутні зовсім, або існують лише у проектах. Важливими є питання охорони праці під час експлуатації магістральних трубопроводів. Нормативно-правові документи НПАОП 60.3-1.01-10 «Правила безпечної експлуатації магістральних газопроводів» та НПАОП 11.1-1.01-08 «Правила безпеки у нафтогазовидобувній промисловості» застаріли і потребують переогляду. Досі не прийнятий Закон України «Про промислову безпеку», який має бути направлений на координацію всіх питань охорони праці, у тому числі і у газовидобувній промисловості. Пропонується прийняти Державний стандарт з питань подовження терміну безпечної експлуатації магістральних газопроводів. Запропоновано внести зміни у відповідні положення двох нормативних документів газової промисловості України, які стосуються підвищення безпеки праці під час ремонту магістральних газопроводів з використанням для запобігання стравлюванню газу у атмосферу мобільних газоперекачувальних агрегатів.