Визначення показників роботи дизеля при використанні біопалива - Кобець, А.С.; Улексін, В.О.; Мельниченко, В.І.; Яцук, В.М. (Геотехнічна механіка, 2015)
Метою даної роботи є визначення показників роботи дизеля Д-65Н на соєвій олії. Дослідження виконувались в лабораторії Дніпропетровського державного аграрноекономічного університету; в якості біопалива використовувалась соєва олія, виготовлена на власному виробництві агрофірмою ТОВ «Приват-Альянс». Приведені характеристика холостого хода і зовнішня швидкісна характеристика дизеля Д-65 при роботі на соєвій олії. Виконано порівняння з аналогічними характеристиками при роботі дизеля на стандартному дизельному паливі. Визначено вплив біологічного палива на потужністні, екологічні та інші основні показники дизеля на різних характерних режимах роботи. Одержані такі результати: при роботі дизеля без навантаження на 100 % соєвій олії годинна витрата палива збільшується на 0,31-1,36 кг; димність дизеля зменшується, а тиск в системі змащення зменшується на 0,1 МПа; при роботі дизеля на 100 % соєвій олії з навантаженням в робочому діапазоні кількостей обертів колінчатого вала димність відпрацьованих газів зменшується на 18 %, зменшується ефективна потужність двигуна і ефективний крутний момент, а годинна і ефективна витрати палива збільшуються.