Вплив вазопресину на шлункову секрецію та стан слизової оболонки шлунка щура - Штанова, Л.Я.; Іліка, В.Г.; Говоруха, Т.М.; Вовкун, Т.В.; Макарчук, М.Ю.; Весельський, С.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
У даній роботі вивчалися механізми антисекреторної дії аргінін:вазопресину (АВП) у шлунку наркотізірованних уретаном щурів. АВП дозозалежно пригнічував базальну і стимульовану гістаміном кислу шлункову секрецію (КЖС), дослідження якої проводили перфузійним методом. Попереднє введення індометацину не впливало на гальмівну дію АВП щодо КЖС, як базальної, так і стимульованої гістаміном. Такі результати свідчать про те, що продукція простагландинів не має відношення до антисекреторної дії АВП в шлунку щура. Ймовірно, зменшення КЖС є наслідком можливого зниження кровотоку у слизовій шлунка під впливом АВП. Тривале та значне підвищення рівня вазопресину в крові викликало активацію процесів ліпопероксидації в слизовій оболонці шлунка щурів.