Психофізіологічні особливості метеочутливих осіб - Волкова, Н.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
Робота фахівців транспортної медицини створює високе навантаження на психо-емоційну сферу, вимагає швидкого аналізу ситуації і прийняття рішення. Надання невідкладної медичної допомого часто відбувається у несприятливих погодних умовах. Завданням даного дослідження було сформувати психологічний портрет метеочутливих осіб. Практично здорові люди з високим рівнем нейротизму за Айзенком, які відчувають при метеоциклоні зростання дратівливості, втому, головний біль, потребують реабілітаційних заходів, індивідуального підібору психотерапевтичних програм, визначення шляхів самоактуалізації і соціалізації особистості, оптимального індивідуального режиму праці і відпочинку, навчання навичок раціонального використання часу і планування своєї діяльності. Інформацію про психологічні особливості осіб з високою метеочутливістю доцільно враховувати при професійному відборі у транспортній медицині.