Експериментальне обґрунтування можливості використання мікроелементного препарату ЕСМІН® для індукції металотіонеїну та зниження токсичної дії кадмію - Пихтєєва, О.Г.; Самохіна, Н.А.; Большой, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Профілактичне вживання мікроелементних комплексів (наприклад, ЕСМІН®) сприяє підвищенню стійкості організму до пошкоджуючої дії важких металів завдяки підвищенню синтезу металотранспортного білка металотіонеїну та нормалізації співвідношень між токсичними та ессенціальними важкими металами за рахунок накопичення в печінці та нирках ессенціальних мікроелементів. Профілактичне вживання мікроелементних комплексів разом з нормальним збалансованим харчуванням з достатньою кількістю білків в раціоні особливо показане для контингентів, що працюють або мешкають у несприятливих умовах, які передбачають можливість контакту зі сполуками токсичних важких металів.